S'inaugura Dimensió Nano!

El 28 de juny a les 13:30h es va inaugurar l’exposició Dimensió Nano al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Dimensió Nano és un projecte coordinat per la Mandarina de Newton i dirigit per l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). Aquesta exposició se’ns presenta animant-nos a entrar en una dimensió meravellosa, on una gota d’aigua sembla més gran que un oceà, l’or pot ser vermell o la roba no es taca … És un viatge a la nanodimensió!

L’acte va començar amb una breu presentació de l’Eusebi Casanellas, director del mNACTEC, en Jordi Pascual, ex-director de l’ICN i en Boaz Kogon, director de comunicació de l’ICN. Al acabar, en Boaz ens va fer una visita guiada per l’exposició. Dimensió Nano neix d’un centre de recerca capdavanter i això és una cosa que hem de valorar molt positivament. Avui dia no existeixen massa experiències en què un centre de recerca sigui qui porti a terme, per si mateix, una exposició i que aquesta arribi a mostrar-se en un museu de ciència. És cert, però, que hi ha una tendència creixent d’aproximació entre els museus de ciència i la investigació. El fet que la iniciativa s’hagi pres des de la recerca és molt positiu. A més, s’ha demostrat com quelcom factible i això ens dóna idees per trobar nous camins per escurçar distàncies entre recerca, divulgació i museus.

Dimensió Nano és una exposició de ciència on es donen a conèixer molts continguts. Alguns són més bàsics, com ara una escala de dimensions, i d’altres més específics, com què és l’spin d’un electró i algunes de les seves aplicacions. Això no només es realitza amb text explicatiu i imatges, sinó també amb objectes reals, interactius, panells que conviden a la reflexió, aportacions pròpies del critical design, hibridacions amb d’altres disciplines, activitats i una crida a la participació dels visitants.

Existeixen poques exposicions de ciència que s’obrin a l’opinió pública. En general, la ciència dóna a conèixer els continguts en què treballa, però encara existeix por vers com el públic els rebrà. Impera una certa tendència a no escoltar les respostes, propostes, suggeriments o dubtes sobre conceptes no curriculars que plantegen els visitans i/o ciutadans. Dimensió Nano ha obert una porta al públic oferint post-its i un espai per a l’opinió, i això és molt positiu.

D’altra banda, les exposicions de ciència no solen deixar espai per a la reflexió o els dilemes i tenen tendència a mostrar “veritats absolutes”, gairebé tornant a caure en el precipici que va voler saltar la ciència en superar el mite. Aquesta actitud pot tenir sentit quan presentem ciència bàsica, acceptada durant segles… I fixeu-vos que dic “pot”, no “té”. En efecte, ¿Qui li hagués dit a Sir Isaac Newton que un científic celebre arribaria a qüestionar les seves estables equacions?. En aquest sentit, penso que Dimensió Nano ha fet una bona feina en incorporar diferents pòsters facilitats per la xarxa en Educació No-Formal de la Nanotecnologia NISE on presenta diversos dilemes ètic-científics. Penso que és important que entre tots intentem debatre i veure quina pinta volem, com a societat, que tingui el nostre futur. La ciència no està pas tan allunyada del nostre dia a dia, ni és quelcom que pugui deixar-nos indiferents com a ciutadans. La nanotecnologia presenta característiques que podrien fer-la impactar en la nostra societat com un dia ho fessin l’electricitat o la computació. Així que tots podem reclamar el nostre espai per parlar, això sí documentant-nos en tots els aspectes: científics, socials, econòmics, etc.

També m’agradaria destacar l’àmbit que porta per títol Futur. Penso que és un espai ideal per entreveure algunes possibilitats del futur esperonades per la nanotecnologia. És un lloc on el critical design ens ajuda a imaginar, però també a reflexionar sobre el que vindrà.

Finalment, m’agradaria destacar l’espai de la Galeria. Cada vegada més la ciència aconsegueix dialogar, barrejar-se i generar novetats amb diferents disciplines. És una tendència creixent que també arriba a les sales dels museus. Penso que és molt important que la ciència s’escoli per tots els àmbits del saber i del fer dels humans. Com sabeu, el lema de la Mandarina de Newton és “barrejar, aprendre i transformar”, així que aquesta proposta no pot estar més d’acord amb la nostra filosofia.

Aquest projecte ha estat co-financiat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya, així com ha comptat amb el suport de Nanoaracat i la Generalitat de Catalunya. També han col·laborat l’Escola Eina, el grup de recerca IMARTE de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, el Parc Científic de Barcelona (PCB), Nurel i Leitat Technological Center.

Us animem a visitar-la (fins el 15 de setembre del 2013) i a enviar-nos els vostres comentaris! Esperem que la gaudiu!

Crèdits fotogràfics: Susana Alonso

Envia un comentari

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.