Cuina ecològica!!

A l’Escola Costa i Llobera ja anem pel 4t grup de tallers de ciència organitzat per La Mandarina de Newton!

Un dels experiments que hem posat en marxa, aprofitant els dies de primavera que ens ha regalat aquest mes de febrer, va ser el dels forns solars casolans que els alumnes de 5è i 6è han elaborat. Els van construir a partir de capses velles, paper d’alumini, film transparent i CDs vells, tot jugant amb la reflexió de la llum per a poder cuinar i escalfar alguns aliments al pati de l’escola. També s’han ajudat de lupes.

 

Els forns solars no requereixen d’electricitat, i són utilitzats en països del tercer món per a oferir una alternativa de baix cost per cuinar alguns aliments. Buscant per la xarxa, hi ha molts blogs que proposen receptes de cuina amb aquest tipus de forn, i trobem interessant de compartir-ne alguna al blog. Proposem un típic “Pa de pessic de xocolata” (recepta extreta de la página Cuines solars a Mallorca):

Necessitarem 2 bols grans i 2 “muntadors de clares” (manuals o amb la batedora):

  1. Buidem 1 iogurt a un dels bols
  2. Afegim 2 rovells d’ou. Remenem bé. Les clares les posem a l’altre bol i el reservem.
  3. Afegim 2 iogurts de sucre, millor si és integral. Remenem bé.
  4. Anem afegint 3 iogurts de farina de blat (pot se integral o blanc), un a un, remenant bé abans de posar el següent. Si coleu la farina, sortirà més fina la pasta.
  5. Afegim el sobre de llevat. Remenem bé.
  6. Afegim mig iogurt d’oli i 1 d’anís (o qualsevol licor que ens agradi)
  7. Opcional: Desfem la xocolata, amb una cuina solar. Per fer-ho posem 1 tauleta de xocolata, el més negre possible, en un pot amb una mica de margarina vegetal. Quan està tot desfet, ho afegim al bol. Remenem bé.
  8. Batem les clares a punt de neu a l’altre bol.
  9. Afegim les clares muntades al primer bol, remenant delicadament.
  10. Ja només queda posar-ho tot al recipient de cocció i al forn (solar)! Si el forn arriba entre 100 i 120ºC, necessitarà entre 1 i 2 hores per fer-se. Per saber si està a punt, introduir un estri a la part més profunda, i comprovar si ha quedat net al retirar-lo. Si té restes de coca, encara li falta una mica.

Altres webs amb receptes interessants per a posar en pràctica al forn solar són:

 

Bon profit!

--------------------------------------------------
Neus Pavon. Tallerista de La Mandarina de Newton

Envia un comentari

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.