Repensant els museus: entre els dinosaures i l’ocell fènix

El diari digital Global Talent, impulsat per Talència, va publicar-me el passat dia 30 de març l’article “Repensant els museus“. Aquest cop, faig una reflexió sobre l’origen, el passat, el present i el futur dels museus.

Els museus varen néixer com a espais on es mostraven objectes de culte, curiosos i de procedències llunyanes. Durant els últims anys, els museus -si més no els de ciències- han passat de ser elitistes i conservar i mostrar peces exòtiques, a estar invadits per infants que toquen i remenen intentant completar el seu procés d’aprenentatge amb dosis d’educació no formal.  Els museus han anat passant dels objectes estàtics als mòduls interactius, de la contemplació a la interacció. Quaranta anys més tard, els museus es troben repensant quin és el proper pas. Les tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC, han canviat el context en el que vivim i està arribant el moment en què els museus han de tornar a reinventar-se. Com ho faran? Quin serà el seu objectiu últim? Qui serà el seu públic? Això ho anirem veient mica a mica… De moment, si voleu llegir més sobre aquest tema, consulteu la tribuna “Repensant els museus“.

Col·laboracions a Global Talent: Noves maneres de comunicar i aprendre ciència

Global Talent és una plataforma digital, amb format de diari, posada en marxa per Talència. Els seus principals objectius són fer arribar a la societat catalana la transcendència de la recerca i la innovació per al país i, alhora, projectar internacionalment el sistema català de recerca i innovació. Global Talent té la vocació d’esdevenir l’element vertebrador del coneixement social de la ciència a Catalunya i incorpora tecnologies web 2.0 d’última generació.

Global Talent compta amb diverses seccions de reflexió com ara les Tribunes i la ciència per a presidents. Serà, en aquests espais de reflexió que aquest any col·laboraré periòdicament. El passat 8 de març, em varen publicar l’article “Noves maneres de comunicar i aprendre ciència“. En aquest article faig un recull de diferents experiències que es varen exposar al 11è Congrés Internacional en Comunicació Pública de la Ciència i la Tecnologia a New Delhi, on aquest hivern vaig presentar la publicació “Engaging Users in Science and Technology Exhibition Codesign Online and Offline: the Expolab Experience“.  Així com reivindico la necessitat de vincular la comunicació pública de la ciència amb l’aprenentatge no formal.

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.