Química vallesiana, la gimcana científica de Castellar del Vallès!

Gimcana paleo-geològica

El passat divendres dia 20 de novembre, al campus de la UAB es va transformar en un Campus Geològic. L’Institut Català de Paleontologia (ICP), centre on jo m’encarregava de la comunicación científica, juntament amb el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona van organitzar una gimcana paleo-geològica amb motiu de la Setmana de la Ciència.

Els alumnes del grup de Ciències de la Terra de 1r de batxillerat de l’IES Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès van ser els protagonistes d’aquesta gimcana pensada per promoure les capacitats de treballar en equip, d’orientació i de resolució de problemes “in situ”, així com per aportar nous coneixements sobre la geologia i la paleontologia als estudiants. Es van treballar tant temes científics com de campus universitari. Tots els alumnes que van participar, van acabar sent bons coneixedors del campus de la UAB, així com de conceptes de paleontologia o de geologia i de les seves aplicacions industrials.

Els participants van rebre un mapa del campus, guies d’identificació de roques i minerals, material didàctic sobre els períodes geològics i una brúixola. El seu objectiu inicial, aconseguir localitzar les proves. Un cop trobades, van haver de excavar un petit pou fins arribar al nivell freàtic, picar roques per identificar-les, descobrir fòssils amagats, o trobar minerals aplicats a la vida quotidiana. D’altra banda, van haver de superar una sèrie de proves intermèdies per aconseguir punts extres. Entre aquests reptes podem destacar la troballa d’estalactites a la UAB o el fet de fer-se una fotografia de grup en unes escultures escollides de la Universitat. Gràcies a això, les columnes de la UAB envoltades d’alumnes de secundària van quedar immortalitzades en les càmeres digitals dels participants.

L’èxit de la gimcana va ser generalitzat. Tots els grups van aconseguir superar la majoria de les proves, i per tant, van ser mereixedors del diploma i els regals de participació. No obstant això, sí que hi va haver un grup que va aconseguir acumular tots els punts possibles i és així, els guanyadors de la gimcana amb un premi especial: el llibre editat per l’ICP “Fa olor de dinosaures”.

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.