La Mandarina de Newton al 50è 'Festival de la Infància'

Aquestes vacances de Nadal, La Mandarina de Newton ha participat en el 50è ‘Festival de la Infància‘, a Barcelona.

Va ser una setmana plena de diversió per a tots els nens i nenes que van poder participar-hi: activitats esportives, jocs, concerts de música, excursions en bicicleta … i, per descomptat, tallers de ciència!

Aquesta edició del Festival va tenir lloc al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona. Del 27 de Desembre de 2013 al 4 gener 2014, més de 96.000 visitants (nens i adults) han gaudit de més d’un centenar d’activitats en les que s’han fomentat valors com el civisme, la cultura, l’alimentació sana i el respecte als animals i al medi ambient. Més de 43.000 metres quadrats de pura diversió!

Aquest any vam tenir l’oportunitat de ser part d’aquest gran esdeveniment nadalenc. Vam ser els responsables dels tallers de ciència ‘Think Blue Workshops‘, una col·laboració amb BritishSummer i Volkswagen. En aquests tallers els nens i nenes van poder aprendre una mica més sobre motors elèctrics i tèrmics, i Medi Ambient.

Aquí podeu veure algunes de les fotos que vam fer durant el Festival!

La Mandarina de Newton en els British Summer Camps

Aquest Estiu, a La Mandarina de Newton vam iniciar un nou projecte amb British Summer. Durant el mes de juliol vam viatjar per Espanya amb la maleta plena d’il·lusió i ganes de compartir amb els nens i nenes els tallers que havíem preparat sobre energia, motors i sostenibilitat. ¿El destí? Els campaments d’estiu de British Summer, els Max Camps. Vam estar a San Hilari de Sacalm, La Molina, Sant Andreu Salou (Catalunya) i a San Juan de la Arena (Astúries). L’objectiu? Fomentar la creativitat, el pensament crític, la participació i el treball en equip, mentre ensenyem conceptes sobre ciència, tecnologia i medi ambient, en anglès.

Els Max Camps de British Summer són campaments d’estiu en anglès per a nens i nenes d’entre 7 i 17 anys d’edat (francès i alemany són opcionals). Els campaments es duen a terme per tota Espanya (Catalunya, Balears i Astúries) durant l’estiu. Són campaments educatius que ofereixen una àmplia varietat d’activitats a l’aula i a l’aire lliure: bàsquet, futbol, art (dansa, música, teatre…), vela, equitació, surf, tennis, pàdel, ciència, classes d’anglès …

Com a part del programa d’aquest any, l’organització dels Max Camps ha inclòs una nova sèrie d’activitats, els Think Blue Workshops, una iniciativa de Volkswagen. Nosaltres vam ser els responsables de dissenyar i impartir dos dels tallers: Ciència i Motors i Sostenibilitat i Medi Ambient. Els hem estructurat per permetre als participants aprendre més sobre temes com l’electromagnetisme, els motors elèctrics, conceptes de mecànica, conversió d’energia, medi ambient, consum d’energia o les 3Rs (reduir, reutilitzar i reciclar).

Als tallers Ciència i Motors, amb els nens i nenes, vam explorar i experimentar en primera persona la conversió d’energia, al electromagnetisme, els motors elèctrics i tèrmics… Com funciona un motor? Com es transforma l’energia dins d’un motor? Quines són les diferències entre un motor elèctric i un de combustió? En aquestes sessions vam explorar la ciència per darrere d’un motor, d’una forma atractiva i divertida. Vam descobrir que els nostres cossos són molt bons conductors elèctrics. Amb una ràdio i uns altaveus amb el cable tallat, diríem que seria impossible escoltar música, oi? Bé… No és ben bé així: els nostres cossos poden ser la solució! Vam canviar els pinzells per imans i vam pintar amb tinta xinesa. Vam descobrir que amb una pila, un iman, un clau i un cable podem construir el nostre propi motor elèctric. Vam entendre quines són les propietats dels carburants i les característiques de materials tan fascinants com els ferrofluids (utilitzats per disminuir el fregament en motors). I fins i tot vam desmuntar un motor de combustió de veritat!

El taller de Sostenibilitat i Medi Ambient, el vam estructurar en dues parts. A la primera, vam explorar el concepte d’Energia: tipus d’Energia (Química, Cinètica, Mecànica), energies renovables i no renovables, fonts d’energia, consum energètic… Jugant a un Eco-Quiz vam reflexionar sobre dades i curiositats relacionats amb el consum d’energia, eficiència energètica, energies alternatives, producció de residus o reciclatge. La segona part del taller, era l’oportunitat perfecta perquè els nens i nenes donessin ales a la seva imaginació i creativitat. A partir de residus quotidians (diaris, ampolles, llaunes, recipients de plàstic, paper, cartró…) els equips havien de construir un objecte.

 

L’única limitació era el material disponible, la resta, pura creativitat. A cada taller els nens i nenes ens van sorprès amb els seus projectes: van construir cotxes, robots, coets, testos amb flors, castells encantats; vam tenir un prototip d’un refreda-ampolles o d’una turbina de vent; vam tenir bosses i moneders, una paella amb els seus ous i patates, i fins i tot una mini-ciutat! La prova que reciclar i trobar una segona funció per als residus que generem pot ser molt divertit i creatiu!

  

Sens dubte, tres setmanes intenses, però molt enriquidores. Esperem que els participants hagin gaudit tant com nosaltres i que quan tornin a casa, després de les divertides vacances, comparteixin amb les seves famílies i amics tot el que han après en aquests tallers.

Podeu veure totes les fotos a la nostra pàgina de Facebook.

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.