Taller ‘La Màgia de la Ciència’

Del 14 al 23 de novembre es celebrarà a Catalunya la 19a Setmana de la Ciència. Aquesta serà una setmana plena d’activitats relacionades amb la ciència i que en aquesta edició es centrarà en les temàtiques de cristal·lografia i biotecnologia. Aquest any La Mandarina de Newton, amb el Museu del Suro de Palafrugell, participarà en aquesta gran festa amb el taller-espectacle ‘La Màgia de la Ciència’ (Dissabte, 15 de Novembre).

Aquesta és una activitat que proposa un seguit d’experiments sorprenents: varetes que desapareixen, líquids que canvien de color, metalls que s’expressen en mullar-los, líquids que desapareixen, objectes que no cauen… I així, agafats de la mà de l’experimentació viatgem de la sorpresa a l’aprenentatge de forma lúdica, divertida i participativa.

Més informació aquí.

La Mandarina de Newton al 50è 'Festival de la Infància'

Aquestes vacances de Nadal, La Mandarina de Newton ha participat en el 50è ‘Festival de la Infància‘, a Barcelona.

Va ser una setmana plena de diversió per a tots els nens i nenes que van poder participar-hi: activitats esportives, jocs, concerts de música, excursions en bicicleta … i, per descomptat, tallers de ciència!

Aquesta edició del Festival va tenir lloc al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona. Del 27 de Desembre de 2013 al 4 gener 2014, més de 96.000 visitants (nens i adults) han gaudit de més d’un centenar d’activitats en les que s’han fomentat valors com el civisme, la cultura, l’alimentació sana i el respecte als animals i al medi ambient. Més de 43.000 metres quadrats de pura diversió!

Aquest any vam tenir l’oportunitat de ser part d’aquest gran esdeveniment nadalenc. Vam ser els responsables dels tallers de ciència ‘Think Blue Workshops‘, una col·laboració amb BritishSummer i Volkswagen. En aquests tallers els nens i nenes van poder aprendre una mica més sobre motors elèctrics i tèrmics, i Medi Ambient.

Aquí podeu veure algunes de les fotos que vam fer durant el Festival!

Cuinant Ciència! a Festa de la Ciència

El cap de setmana passat, 15 i 16 de Juny, va tenir lloc la Festa de la Ciència i la Tecnologia al Parc de la Ciutadella, a Barcelona. Dos dies plens de Ciència i Tecnologia!!

El Diumenge, La Mandarina de Newton va participar amb els tallers ‘Cuinant Ciència!’.

La Irene Lapuente (La Mandarina de Newton) va impartir els tallers en els quals vam experimentar amb materials quotidians: pastanagues, cols, espinacs, ous, oli, vinagre…

Vam fregir ous amb alcohol! Vam extreure l’ADN dels espinacs…

Ens vàrem sorprendre amb canvis de colors, textura, i sabor…

Vam parlar de densitat, viscositat, flexibilitat, pigments, pH i desnaturalització de les proteïnes…

Tallers oberts a famílies, on la ciència i la diversió es van servir en matràs i proveta!

Ha estat un matí de diumenge ple de sorpreses!!!

I ja sabeu, si als vostres nens i nenes els agrada explorar i experimentar, segur ho passaran genial a les activitats i tallers que organitzem al nostre Espai Mandarina!! 

Durant les dues primeres setmanes de Juliol organitzem el Casal d’Estiu de la Mandarina de Newton. Encara queden places!

I en breu obrirem les inscripcions per als tallers trimestrals per al proper any lectiu.

Us mantindrem informats!!

Si voleu veure totes les fotos, podeu trobar-les a la nostra pàgina de Facebook.

Què és nano?

El passat dimecres dia 21 de novembre es va celebrar el Dia de la Ciència 2012. Aquesta activitat s’engloba dins del marc de la Setmana de la Ciència promoguda pel Departament d’Ensenyament i la Fundació Catalana de Suport a la Recerca.

En motiu d’aquesta celebració la Mandarina de Newton va participar en la iniciativa la ciència en primera persona mitjançant una xerrada-taller dirigida a alumnes de 4t d’ESO i batxillerat de Solsona.

La xerrada-taller va presentar una ciència molt actual, com és la nanotecnologia, d’una forma amena i divertida. Els alumnes van participar en la realització d’una dotzena d’experiments interactius que els van permetre visualitzar el color de l’or a escala nano, jugar amb ferro-fluids o descobrir la nano a la natura. Durant una hora i mitja es va fer un recorregut que començava en la part més conceptual de la nano fins a arribar a la descoberta d’aplicacions interessants com ara els materials retardadors de foc, els materials hidrofòbics o els materials amb memòria de forma.

Podreu veure més imatges de l’activitat a:

http://www.solsoneseducacio.cat.

Reacciona!

En aquest taller experimentem amb reaccions químiques. La ciència semblarà màgia. Davant dels nostres ulls veurem com el “vi” es transforma en “aigua”, els bitllets plens de flames no es cremen o l’aigua desapareix! No us ho perdeu! Animeu-vos i reaccioneu!!

Cuinant ciència!

L’any 2011 s’ha definit, com l’Any Internacional de la Química. La química és la ciència que estudia la composició, estructura, i propietats de la matèria i els canvis que aquesta experimenta durant les reaccions químiques.

La química es troba molt present en el nostre dia a dia, i encara més, entre els nostres fogons i paelles!

En aquest taller experimentarem amb materials quotidians com ara llimones, cols, espinacs, ous, oli, vinagre o Maizena. Parlarem de densitat, viscositat, flexibilitat, pigments, pH i desnaturalització de les proteïnes. Ens sorprendrem amb canvis de colors, textura, i sabor. Cuinarem i farem explorar, però tot sense fer servir el foc. La ciència i la diversió es serviran en matràs i proveta!

Recordeu que això serà el proper dijous dia 3 de Novembre a les 18:30h a El Mirador de Castellar del Vallès. No us el perdeu!

La Festa de la Ciència a Barcelona 2011

El cap de setmana del 18 i 19 de juny es celebrarà a Barcelona, al parc de la Ciutadella, la Festa de la Ciència.

En aquesta edició, les activitats giraran al voltant de la química, els boscos, la nanotecnologia, les matemàtiques i les aplicacions tecnològiques.

La Mandarina de Newton presentarà el taller Què és la Nano?, que ha realitzat amb el suport de l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). Aquest taller presenta una ciència actual com és la nanotecnologia d’una manera fresca i divertida. Comptarem amb la col·laboració dels espectadors per realitzar una desena d’experiments que ens permetran visualitzar el color de l’or a escala nano, jugar amb ferro-fluids o descobrir la nano a la natura. Durant aproximadament 45 minuts farem un recorregut per la part més conceptual de la nanotecnologia fins a arribar a la descoberta de aplicacions interessants com ara els materials retardadors de foc, els materials hidrofòbics o els materials amb memòria de forma.

A més, la Mandarina de Newton també presentarà el seu nou projecte “Science of the City” i animarà als assistents a buscar la ciència que s’amaga al propi parc. “Science of the City” vol posar de manifest, que els principis de la ciència i la tecnologia no només es troben als llibres, als laboratoris o als centres de recerca, sinó que també es troben a peu de carrer: a miralls, semàfors, automòbils, arbres, bicicletes, trens, fonts … Animarem els visitants a plasmar-ho en un vídeo de dos minuts.

Aquestes són només algunes de les moltíssimes propostes que us trobareu a la Festa… Així que no ho dubteu i venir a gaudir de la ciència els dies 18 i 19 de juny al parc de la Ciutadella. Us hi esperem!

La Màgia de la Ciència

El passat dilluns dia 22 de novembre, la Mandarina de Newton va dur a terme l’espectacle científic “La Màgia de la Ciència“ dins de l’acte d’entrega de premis a les escoles organitzat per Talència. Aquest acte es va dur a terme a CosmoCaixa Barcelona i va posar punt i final a la Setmana de la Ciència 2010.

En Tomàs Molina, director i presentador de l’Espai Terra va presentar a tot un seguit de nois i noies d’infantil, primària, secundària i batxillerat qui van exposar els seus projectes davant d’un centenars d’espectadors. Finalment, els sorprenents experiments presentats per la Mandarina de Newton i realitzats amb l’ajuda del públic van rebre els darrers aplaudiments de la Setmana de la Ciència 2010. La jornada va ser tot un èxit d’assistència i participació activa. Gran i petits van gaudir en tot moment. Aquí teniu algunes de les imatges:

 

La Màgia de la Ciència” és un espectacle que ens presenta un seguit d’experiments sorprenents: varetes que desapareixen, líquids que canvien de color, metalls que s’expressen en mullar-los, líquids que pugen i baixen o fins i tot desapareixen, objectes que no cauen… I així, agafats de la mà de l’experimentació viatgem de la sorpresa a l’aprenentatge de forma lúdica, divertida i participativa.

La Mandarina de Newton a l'entrega de premis de la Setmana de la Ciència 2010

Aquest mes de novembre es celebra la 15a edició de la Setmana de la Ciència. Durant més de 10 dies museus, centres de recerca, universitats, escoles i d’altres institucions i empreses oferiran una gran varietat d’activitats entre xerrades, tallers, jocs, concursos, gimcanes, aventures, exposicions, conferències, portes obertes, taules rodones, excursions, pel·lícules i molt més. La biodiversitat serà el tema principal d’aquest gran esdeveniment.

El dia 22 de novembre, Talència posarà el punt i final a la Setmana de la Ciència amb l’entrega de premis a CosmoCaixa Barcelona. La Mandarina de Newton serà la responsable de dur a terme l’espectacle científic d’aquesta celebració i que porta per títol “La Màgia de la Ciència“.

La Màgia de la Ciència” és un espectacle que ens presenta un seguit d’experiments sorprenents: varetes que desapareixen, líquids que canvien de color, metalls que s’expressen en mullar-los, líquids que pugen i baixen o fins i tot desapareixen, objectes que no cauen… I així, agafats de la mà de l’experimentació viatgem de la sorpresa a l’aprenentatge de forma lúdica, divertida i participativa.

Mandarines, ous, globus i ampolles que parlen de ciència

La Mandarina de Newton ofereix tallers amb diferents formats per treballar temàtiques diverses. Aquests tallers podran ser puntuals o amb durades pre-establertes, aconseguint així que els alumnes o participants assistents a les sessions construeixin el seu coneixement al llarg de diversos dies i setmanes de treball.

Actualment, la Mandarina de Newton oferta set tallers de ciència per joves, d’una única jornada:

  • Menjant Mandarines amb Isaac Newton
  • Experiments al voltant d’una ampolla de vi
  • Quins ous!
  • Bufar i omplir globus
  • La màgia de la ciència
  • No malgastis energia!
  • Què és la nanotecnologia?

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.