Nous Tallers al Centre Cívic Golferichs

El proper trimestre La Mandarina de Newton comença una nova col·laboració amb el Centre Cívic Golferichs, Barcelona. Del 29 de Gener fins al 26 de Març, estarem impartint una sèrie de tallers centrats en la tecnologia digital: ‘Introducció a la cultura digital’. Durant aquest curs farem un recorregut per conceptes bàsics per entendre la tecnocultura digital: codi, programació, procés, xarxes i noves formes de creació col·laborativa de coneixement de la cultura digital. Una bona eina per entendre el procés de canvi que vivim actualment.

 

Més informació i inscripcions aquí.

Taller-itinerari ‘El Motor del Suro' - Museu del Suro de Palafrugell

Aquest any La Mandarina de Newton va iniciar una nova col·laboració amb el Museu del Suro de Palafrugell. Amb l’objectiu de fer un recorregut per l’univers del suro, des de l’artesania fins a la insdustrialització, i per tal de fer arribar l’impacte de la tecnologia als joves, La Mandarina de Newton ha dissenyat el taller-itinerari ‘El Motor del Suro’.

Aquest taller tecnològic ha estat inclòs en l’oferta educativa del museu per al curs 2014-2015.

El taller que vam presentar es centra en tres aspectes importants: les característiques del suro, els requeriments del context i el mercat, i la influència de l’energia en el canvi.

Durant el taller-itinerari els alumnes treballaran en grups i hauran d’intentar raonar com si fossin enginyers: definiran i emmarcaran problemes, entendran les característiques dels diferents materials i les solucions proposades per diferents màquines, i hauran de proposar idees enginyoses per treballar un dels conceptes claus en la industrialització: l’eficiència.

‘El Motor del Suro’ pot servir tant d’excusa per a iniciar alguns temes curriculars, com per complementar-los. Molts d’aquests continguts es treballaran de forma teòrica dins del marc de l’assignatura de Tecnologia.

 

Durant les diferents activitats que proposem s’exploraran diverses temàtiques: els diferents materials i les seves propietats, la industrialització (des de la manipulació del suro fins a la seva fabricació a través de la maquinària), l’eficiència (energètica, econòmica, temporal, social, etc.), l’energia i el disseny industrial.


Esperem que ‘El Motor del Suro’ posi en marxa els jovens que visitin el Museu del Suro de Palafrugell i que els permeti recórrer de forma apassionant el camí historico-tecnològic del suro!

Univers Internet i Big Bang Data

Univers Internet

Univers Internet és un projecte del CCCB que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet, un fenomen que està provocant una transformació inèdita en la història humana.

La primera activitat presencial del projecte Univers Internet va ser un cicle de quatre sessions de formació que van tenir lloc al febrer de 2014. El cicle va oferir una visió global d’Internet i de com afecta a les nostres vides en tres nivells d’incidència: sobre la Persona, sobre la Ciutat i sobre el Planeta.

El projecte té un doble objectiu: construir gradualment una visió global d’Internet i els seus efectes, i proporcionar eines als educadors perquè aquest coneixement es transfereixi a l’aula. Fruit de les sessions presencials neix la maleta pedagògica d’Univers Internet, que servirà per traslladar els continguts i les reflexions iniciades al blog del CCCB Lab i a les sessions de formació, a les aules d’ESO i Batxillerat.

A les sessions de formació La Mandarina de Newton va impartir el taller ‘La lògica de la programació: de la vida quotidiana a la computació‘, dins la sessió ‘Persona’ que es va centrar en la temàtica ‘Cervell’: com afecten l’ús d’Internet i les noves tecnologies el sistema cognitiu? (Per més informació sobre el taller podeu llegir aquest post).

A la maleta pedagògica La Mandarina de Newton va participar en la ideació d’una de les unitats didàctiques, també intitulada ‘La lògica de la programació’. Aquesta unitat, dirigida al 1r i 2n cicle d’ESO, presenta un recorregut per entendre com es comuniquen els ordinadors. A través de 8 activitats, l’alumnat podrà explorar el món de la lògica, des de l’anàlisi de diferents codis i llenguatges fins el pensament computacional.

La maleta està formada per cinc unitats didàctiques: Construint la Xarxa, La lògica de la programació, Xarxes socials i acció comunitària, L’impacte ecològic d’Internet, Construint coneixement. adascuna de les unitats va ser ideada i produïda pel CCCB amb un grup d’experts en les diverses temàtiques. A part de La Mandarina de Newton, altres empreses i associacions van estar involucrades en la realització d’aquesta proposta educativa: SobrePantalles, las TreS, Inèdit Innovació, entre d’altres.

El proper dia 27 de Setembre, al CCCB, s’organitza una jornada per a docents on s’explicarà com funciona la maleta. Es posarà en pràctica les unitats amb l’objectiu que els docents puguin realitzar les activitats abans de desenvolupar-les a l’aula i resoldre possibles dubtes.

 

Big Bang Data

També en col·laboració amb el CCCB i en el marc de l’exposició Big Bang Data, aquest any La Mandarina de Newton va idear tres nous tallers tecnològics: Nosaltres al ciberespai, ¡Geolocalizamos! i Satèl·lits i petjades.

En aquests tallers explorem conceptes de dades, informació, representació, codificació, visualització i interrelacions, elements que es treballen en l’exposició, d’una manera molt lúdica i dinàmica.

- Nosaltres al ciberespai. Vivim en una societat altament tecnificada i hiperconnectada. Nosaltres mateixos som una important font de dades, ja sigui de forma voluntària o involuntària.

- Geolocalitzem! Aquest taller vol donar una visió nova de les nostres urbs, espais plens de dades, informació i coneixement. També es treballa amb el concepte de geolocalització i marc d’interpretació.

- Satèl·lits i petjades. Gràcies a les TIC, les dades locals poden estar accessibles a nivell mundial. Podem entendre el planeta com un únic ens. En aquest taller es treballa el codi i el creuament de dades.

Aquests tallers van ser pensats per ser impartits durant el Casal d’Estiu del CCCB, Culturnautes, i els tallers familiars puntuals durant el període d’exhibició de Big Bang Data.

Més info aquí

CULTURNAUTES. Casal d’estiu del CCCB

Una proposta amb la col·laboració de La Mandarina de Newton

QUÈ ÉS CULTURNAUTES?

Un viatge per la galàxia de la cultura contemporània!

Els exploradors es reuniran en diferents equips per grups d’edat: de 6 a 12 anys i de 13 a 16 anys.

El Casal treballa les línies desenvolupades en les exposicions i els programes del CCCB al llarg del 2014 a través de tallers en combinació amb altres activitats lúdiques que tindran lloc a diferents espais del CCCB. Volem oferir un laboratori de creació amb una gran dosi d’experimentació i nous formats. Cultura amb alt contingut de tecnologia que ens ajuda a comprendre el nostre present.

COM ES FARÀ?

Culturnautes es composa de cinc setmanes, cinc propostes amb un centre d’interès independent però complementari amb la resta. Totes elles conformen una proposta conjunta del CCCB amb els col·lectius A Home in Progress Film, vinculats al món de l’animació, i La Mandarina de Newton, que desenvolupen projectes de divulgació científica. Les inscripcions es fan per setmanes.

CALENDARI DEL CASAL

1a setmana: del 30 de Juny al 4 de Juliol de 2014

Nosaltres al ciberespai.

2a setmana: del 7 a l’11 de Juliol de 2014

Gabinet de curiositats animades.

 3a setmana: del 14 al 18 de Juliol de 2014

Geolocalitzem!

 4a setmana: del 21 al 25 de Juliol de 2014

Aviat us informarem!

5a setmana: del 28 de Juliol a l’1 d’Agost de 2014

Satèl·lits i petjades.

Hi ha diferents modalitats i preus!

Pots consultar tota l’informació aquí.

Vine a passar el mes de Juliol a la nostra base d’exploració al CCCB!

INSCRIPCIONS OBERTES FINS EL 13 DE JUNY

Una activitat del CCCB i la Fundació Pere Tarrés amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Tallers en Família BIG BANG DATA

En el marc de l’exposició Big Bang Data, organitzada pel CCCB i la Fundación Telefónica, i del Casal d’Estiu Culturnautes del CCCB, La Mandarina de Newton impartirà 3 tallers tecnològics.

Explorarem els conceptes de dades, informació, representació, codificació, visualització i interrelació de dades, elements que es treballen en l’exposició, d’una manera molt lúdica i dinàmica.

- Nosaltres al ciberespai. Vivim en una societat altament tecnificada i hiperconnectada. Nosaltres mateixos som una important font de dades, ja sigui de forma voluntària o involuntària. Dies: 1 de juny i 28 de setembre

Geolocalitzem! Aquest taller vol donar una visió nova de les nostres urbs, espais plens de dades, informació i coneixement. També es treballarà amb el concepte de geolocalització i marc d’interpretació. Dies: 8 de juny i 5 d’octubre

Satèl·lits i petjades. Gràcies a les TIC, les dades locals poden estar accessibles a nivell mundial. Podem entendre el planeta com un únic ens. En aquest taller es treballarà el codi i el creuament de dades. Dies: 15 de juny i 19 d’octubre.

Informació pràctica

Són 3 tallers repartits en 6 sessions.

Quan: 1, 8 i 15 de juny /// 28 de setembre /// 5 i 19 d’octubre

Horari: d’11h a 13h

Edat: A partir de 6 anys.

Preu: 6 €/ Gratuït pels Amics del CCCB.

Cal inscripció prèvia a les taquilles del CCCB, les places són limitades.

Informació a taquilles@cccb.org o por telèfon al 933 064 100

Més informació aquí.

Scratch Day a Barcelona - Vailets HackLab Day

Des de fa uns anys, la comunitat d’Scratch celebra arreu del món l’Scratch Day. Un dia que es celebra amb més de 15 esdeveniments a més de 50 païssos. Aquest any es celebrarà el proper Dissabte 17 de Maig. 

Barcelona s’afegirà a aquesta festa de la tecnologia amb l’Scratch Day organitzat per Vailets HackLab Day conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona. Durant aquest dia, s’omplirà la seu de l’Ateneu de Fabricació Digital de les Corts de multitud d’activitats i tallers perquè els vailets tinguin l’oportunitat de gaudir i aprendre creant programes, dispositius i artefactes.

Aquest any La Mandarina de Newton col·labora amb l’organització d’aquest súper esdeveniment tecnològic.

La jornada de l’Scratch Day / Vailets HackLab Day estarà dedicada a fer activitats per a nens i nenes, a partir de 3 anys:

 • Tallers de programació en Scratch de diferents nivells
 • Activitats centrades en l’electrònica
 • Creació de robots
 • Fabricació de prototipus…
 • … i molt, molt més!

També hi hauran espais i activitats reservats perquè pares, mares i professors tinguin l’oportunitat de conèixer de primera mà les possibilitats que ofereixen aquestes activitats dins el món educatiu.

Podeu apuntar-vos a la página web de Vailets HackLab.

Us hi esperem a tots!

Mobile World Centre: Smart-TIC, Activitat Familiar Tecnològica

El Dissabte 14 Desembre, vam impartir un taller participatiu i interactiu, Smart-TIC, al Mobile World Centre, a Barcelona.

 

Aquest va ser un taller dirigit a famílies que proposava un recorregut que començava amb l’exploració d’alguns fenòmens elèctrics sorprenents, i acabava amb la creació d’una animació utilitzant el llenguatge de programació Scratch.

Tot aquest camí es va recórrer amb la finalitat de demostrar que els nostres smartphones són en realitat autèntics ordinadors. Màquines que utilitzen l’electricitat per a generar un llenguatge, amb el qual es poden construir nous mons!

Club Conectoma: Anima la teva història!

T’agradaria donar vida als teus personatges literaris preferits? En el taller de programació de La Mandarina de Newton a La Central del Raval ho podràs fer!

Durant tota una setmana (del 18 al 23 de novembre), la Cripta de La Central del Raval es convertirà en un espai dedicat a la literatura juvenil amb propostes temàtiques innovadores i sorprenents! És dins de l’Agenda del Club Conectoma que es durà a terme durant aquella setmana, que oferim un taller de programació en Scratch, pensat per donar vida a aquells llibres que t’han fascinat. Podràs fer parlar els personatges, generar ambientacions, representar els moments claus de la teva història preferida…

A més, aquell mateix dissabte, serà el dia de cloenda del Club Conectoma i s’exposaran totes les obres i projectes presentats, acompanyats pel concert del grup guanyador del concurs de música.

Què necessites?

La Central proporcionarà el material necessari però els participants podeu portar el vostre propi ordinador portàtil si ho preferiu.

I la història?

La història a animar, la trieu vosaltres! Això sí, si s’acaben les idees, La Central té un ampli ventall de possibilitats per inspirar-vos… Estareu envoltats de llibres!

Quan i On?

Dissabte 23 de Novembre, de 11h a 13h, a La Central del Raval.

Com inscriure’s?

Heu de tenir entre 13 i 17 anys i us podeu inscriure enviant un email a l’adreça: clubconectoma@lacentral.com

Penseu que el número de places és limitat, així que com abans us decidiu i ens ho comuniqueu, millor!

Programació completa, aquí.

Us hi esperem!!!

 

Parlant binari, tallers de tecnologia pels més petits

La Mandarina de Newton compta amb un seguit de tallers que apropen tant la tecnologia, com la metodologia de treball d’aquesta, o el coneixement de quins són els interessos tecnològics actuals, a nens de primàri, amb una estructura de treball participativa, lúdica i d’aprenentatge gradual.

Part important d’aquests cursos-tallers és promoure la curiositat, el treball grupal, l’ús de tecnologies col·laboratives i la interdisciplinaritat. Per això, aprenem a partir del plantejament de preguntes-respostes, de forma col·lectiva o en petits grups de treball. S’utilitzen plataformes de web 2.0. Les activitats tenen un enfocament mecànic (amb materials tipus cartolines, llibretes, gomets, colors, etc) on es treballen el concepte més abstractes i un enfocament informàtic on el concepte es tranforma en realitat i acció.

Aquests tallers tenen diferents format, poden ser una activitat d’una hora o d’una hora i mitja, es poden estructurar en blocs de tres sessions encadenades de 45 minuts o poden adoptar una estructura més llarga i esdevenir una activitat extra-escolar trimestral. Aquest darrer format més extens està constituït per 8 sessions relacionades entre sí, en les quals els nens i nenes  participants s’apropen a nous conceptes que responen a preguntes com ara:

 • Què és la informació?
 • Què són les TIC?
 • Què és un píxel?
 • Com es fa un programa informàtic?
 • Què és internet?
 • Com es fa un bloc?
 • Què és un color primari?
 • Què és un robot?
 • Com funcionen els ratolins informàtics?
 • Què és la Intel·ligència Artificial?
 • Com funciona una impressora?

Entre moltes d’altres, que els propis assistents proposen al grup.

La curiositat és una qualitat pròpia dels nens i nenes que els impulsa a explorar i a preguntar-se el perquè de les coses. Aquests tallers volen aprofitar aquesta curiositat per ajudar-los a sumar en coneixements, concretament en l’àmbit tecnològic.

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.