Nanociència i nanotecnologia en la societat actual

La Mandarina de Newton participa en la cinquena edició del Programa Professors i Ciència, amb el Curs Nanociència i Nanotecnologia en la societat actual, a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

El Programa Professors i Ciència és una iniciativa de la Fundació Catalunya – La Pedrera en col·laboració amb diversos centres de recerca de Catalunya, amb l’objectiu d’aproximar el professorat i centres educatius, als centres de recerca i a la ciència actual que en ells s’hi porta a terme. En aquesta cinquena edició, la Fundació compta amb alguns dels més prestigiats centres de recerca de Catalunya, com el Centre de Regulació Genòmica (CRG), Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR [B]), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), entre d’altres.

El Programa de Professors i Ciència d’enguany, inclou una sèrie de cursos temàtics que s’organitzen en cada un d’aquests centres col·laboradors, al llarg dels mesos d’octubre, novembre i desembre. Amb aquests cursos La Fundació Catalunya – La Pedrera vol contribuir a millorar la formació contínua i l’especialització de la comunitat de professors de secundària en les seves respectives àrees de coneixement, per forma a que ho puguin revertir en el seu dia a dia, a l’aula.

La Mandarina de Newton és  una de les entitats col·laboradores  del Curs organitzat al ICN2, Nanociència i Nanotecnologia en la societat actual. Amb aquest curs pretenem introduir als participants en conceptes clau de Nanotecnologia i Nanociència, discutir sobre el futur d’aquesta àrea de coneixement, en els seus aspectes més polèmics i ètics, i el seu impacte en la societat. Donarem també a conèixer diferents activitats educatives i materials didàctics, al qual el professorat podrà fer servir per introduir conceptes científics sobre nanotecnologia als seus alumnes.

Nanociència i Nanotecnologia en la societat actual és la continuació de la iniciativa de l’ICN2 que va arrencar l’any passat amb el curs Nanociència per a tots i l’exposició Dimensió Nano (un projecte del ICN2 coordinat per La Mandarina de Newton, que podran visitar fins al 30 de Desembre de aquest any, al mNACTEC, Terrassa).

El curs tindrà lloc el Dimecres, 20 de Novembre de 15h a 19h, al ICN2. El curs va dirigit a professors de secundària de Biologia, Física, Química o Tecnologia, però no es requereix coneixements previs sobre Nanociència, ni l’assistència al curs de l’any anterior.

Què és nano?

El passat dimecres dia 21 de novembre es va celebrar el Dia de la Ciència 2012. Aquesta activitat s’engloba dins del marc de la Setmana de la Ciència promoguda pel Departament d’Ensenyament i la Fundació Catalana de Suport a la Recerca.

En motiu d’aquesta celebració la Mandarina de Newton va participar en la iniciativa la ciència en primera persona mitjançant una xerrada-taller dirigida a alumnes de 4t d’ESO i batxillerat de Solsona.

La xerrada-taller va presentar una ciència molt actual, com és la nanotecnologia, d’una forma amena i divertida. Els alumnes van participar en la realització d’una dotzena d’experiments interactius que els van permetre visualitzar el color de l’or a escala nano, jugar amb ferro-fluids o descobrir la nano a la natura. Durant una hora i mitja es va fer un recorregut que començava en la part més conceptual de la nano fins a arribar a la descoberta d’aplicacions interessants com ara els materials retardadors de foc, els materials hidrofòbics o els materials amb memòria de forma.

Podreu veure més imatges de l’activitat a:

http://www.solsoneseducacio.cat.

Dimensió Nano a BTV

La cadena de televisió Barcelona Televisió (BTV) es va interessar per l’exposició Dimensió Nano i va produir aquest interessant reportatge. Esperem que us agradi!

S'inaugura Dimensió Nano!

El 28 de juny a les 13:30h es va inaugurar l’exposició Dimensió Nano al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Dimensió Nano és un projecte coordinat per la Mandarina de Newton i dirigit per l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). Aquesta exposició se’ns presenta animant-nos a entrar en una dimensió meravellosa, on una gota d’aigua sembla més gran que un oceà, l’or pot ser vermell o la roba no es taca … És un viatge a la nanodimensió!

L’acte va començar amb una breu presentació de l’Eusebi Casanellas, director del mNACTEC, en Jordi Pascual, ex-director de l’ICN i en Boaz Kogon, director de comunicació de l’ICN. Al acabar, en Boaz ens va fer una visita guiada per l’exposició. Dimensió Nano neix d’un centre de recerca capdavanter i això és una cosa que hem de valorar molt positivament. Avui dia no existeixen massa experiències en què un centre de recerca sigui qui porti a terme, per si mateix, una exposició i que aquesta arribi a mostrar-se en un museu de ciència. És cert, però, que hi ha una tendència creixent d’aproximació entre els museus de ciència i la investigació. El fet que la iniciativa s’hagi pres des de la recerca és molt positiu. A més, s’ha demostrat com quelcom factible i això ens dóna idees per trobar nous camins per escurçar distàncies entre recerca, divulgació i museus.

Dimensió Nano és una exposició de ciència on es donen a conèixer molts continguts. Alguns són més bàsics, com ara una escala de dimensions, i d’altres més específics, com què és l’spin d’un electró i algunes de les seves aplicacions. Això no només es realitza amb text explicatiu i imatges, sinó també amb objectes reals, interactius, panells que conviden a la reflexió, aportacions pròpies del critical design, hibridacions amb d’altres disciplines, activitats i una crida a la participació dels visitants.

Existeixen poques exposicions de ciència que s’obrin a l’opinió pública. En general, la ciència dóna a conèixer els continguts en què treballa, però encara existeix por vers com el públic els rebrà. Impera una certa tendència a no escoltar les respostes, propostes, suggeriments o dubtes sobre conceptes no curriculars que plantegen els visitans i/o ciutadans. Dimensió Nano ha obert una porta al públic oferint post-its i un espai per a l’opinió, i això és molt positiu.

D’altra banda, les exposicions de ciència no solen deixar espai per a la reflexió o els dilemes i tenen tendència a mostrar “veritats absolutes”, gairebé tornant a caure en el precipici que va voler saltar la ciència en superar el mite. Aquesta actitud pot tenir sentit quan presentem ciència bàsica, acceptada durant segles… I fixeu-vos que dic “pot”, no “té”. En efecte, ¿Qui li hagués dit a Sir Isaac Newton que un científic celebre arribaria a qüestionar les seves estables equacions?. En aquest sentit, penso que Dimensió Nano ha fet una bona feina en incorporar diferents pòsters facilitats per la xarxa en Educació No-Formal de la Nanotecnologia NISE on presenta diversos dilemes ètic-científics. Penso que és important que entre tots intentem debatre i veure quina pinta volem, com a societat, que tingui el nostre futur. La ciència no està pas tan allunyada del nostre dia a dia, ni és quelcom que pugui deixar-nos indiferents com a ciutadans. La nanotecnologia presenta característiques que podrien fer-la impactar en la nostra societat com un dia ho fessin l’electricitat o la computació. Així que tots podem reclamar el nostre espai per parlar, això sí documentant-nos en tots els aspectes: científics, socials, econòmics, etc.

També m’agradaria destacar l’àmbit que porta per títol Futur. Penso que és un espai ideal per entreveure algunes possibilitats del futur esperonades per la nanotecnologia. És un lloc on el critical design ens ajuda a imaginar, però també a reflexionar sobre el que vindrà.

Finalment, m’agradaria destacar l’espai de la Galeria. Cada vegada més la ciència aconsegueix dialogar, barrejar-se i generar novetats amb diferents disciplines. És una tendència creixent que també arriba a les sales dels museus. Penso que és molt important que la ciència s’escoli per tots els àmbits del saber i del fer dels humans. Com sabeu, el lema de la Mandarina de Newton és “barrejar, aprendre i transformar”, així que aquesta proposta no pot estar més d’acord amb la nostra filosofia.

Aquest projecte ha estat co-financiat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya, així com ha comptat amb el suport de Nanoaracat i la Generalitat de Catalunya. També han col·laborat l’Escola Eina, el grup de recerca IMARTE de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, el Parc Científic de Barcelona (PCB), Nurel i Leitat Technological Center.

Us animem a visitar-la (fins el 15 de setembre del 2013) i a enviar-nos els vostres comentaris! Esperem que la gaudiu!

Crèdits fotogràfics: Susana Alonso

Dimensió Nano: Fes-li una ullada!

Papallona

Zoom into a Blue Morpho Butterfly (with narration) from NISE Network on Vimeo.

Flor de Lotus

Zoom into a Lotus Leaf (with narration) from NISE Network on Vimeo.

La Festa de la Ciència a Barcelona 2011

El cap de setmana del 18 i 19 de juny es celebrarà a Barcelona, al parc de la Ciutadella, la Festa de la Ciència.

En aquesta edició, les activitats giraran al voltant de la química, els boscos, la nanotecnologia, les matemàtiques i les aplicacions tecnològiques.

La Mandarina de Newton presentarà el taller Què és la Nano?, que ha realitzat amb el suport de l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). Aquest taller presenta una ciència actual com és la nanotecnologia d’una manera fresca i divertida. Comptarem amb la col·laboració dels espectadors per realitzar una desena d’experiments que ens permetran visualitzar el color de l’or a escala nano, jugar amb ferro-fluids o descobrir la nano a la natura. Durant aproximadament 45 minuts farem un recorregut per la part més conceptual de la nanotecnologia fins a arribar a la descoberta de aplicacions interessants com ara els materials retardadors de foc, els materials hidrofòbics o els materials amb memòria de forma.

A més, la Mandarina de Newton també presentarà el seu nou projecte “Science of the City” i animarà als assistents a buscar la ciència que s’amaga al propi parc. “Science of the City” vol posar de manifest, que els principis de la ciència i la tecnologia no només es troben als llibres, als laboratoris o als centres de recerca, sinó que també es troben a peu de carrer: a miralls, semàfors, automòbils, arbres, bicicletes, trens, fonts … Animarem els visitants a plasmar-ho en un vídeo de dos minuts.

Aquestes són només algunes de les moltíssimes propostes que us trobareu a la Festa… Així que no ho dubteu i venir a gaudir de la ciència els dies 18 i 19 de juny al parc de la Ciutadella. Us hi esperem!

La nanotecnologia al Saló de l'Ensenyament

Aquest any, l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN) ha estat present a l’espai Recerca en Acció del Saló de l’Ensenyament a Barcelona. L’ICN ha acostat als joves estudiants el món de la nanociència i la nanotecnologia per despertar-los l’interès per aquesta ciència i les seves aplicacions.

L’estand de l’ICN ha ofert una visió general sobre què és la nanotecnologia. El concepte de dimensió nano s’il·lustrava amb activitats, com ara la possibilitat de mesurar-se l’alçada en nanòmetres. Els estudiants també van participar de petits experiments basats en el treball de laboratori d’alguns dels grups d’investigació del centre. La Mandarina de Newton va col·laborar amb l’equip del Departament de Comunicació del centre per poder fer arribar ben lluny, la ciència d’allò més petit!

Fent gran la ciència d'allò més petit!

La nanotecnologia mostra tots els signes per convertir-se en una potent tecnologia d’aplicació general, similar a l’electricitat, la màquina de vapor o l’ordinador. Es preveu que l’impacte en la societat sigui profund i afecti múltiples facetes de la vida quotidiana, alhora que comporti una millora significativa en la qualitat de vida. La medicina, la cosmètica, l’arquitectura, els teixits, o les energies renovables són alguns del àmbits que es beneficiaran de la investigació duta a terme als centres de recerca en nanociència i nanotecnologia. A més, govern i indústria inverteixen milers de milions d’euros en el desenvolupament de la nanotecnologia, alhora que els mitjans de comunicació i les empreses de productes de consum fan servir el prefix «nano» amb una freqüència creixent.

Tot i així són poques les persones que coneixen ben be què vol dir el prefix “nano” o quines són les implicacions de poder manipular àtoms, alhora estan aflorant una sèrie d’inquietuds socials a les quals cal donar resposta. És per aquest motiu que la Mandarina de Newton i l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN) treballen estretament per difondre que és “nano” mitjançant el projecte expositiu “Dimensió Nano” i fer gran el coneixement dels ciutadans!

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.