El món dels animals - Per què? Per què?

Aquest mes de març, amb els nens i nenes de 1r de Primària de l’Escola Tàber, ens hem preguntat quins eren els nostres dubtes en relació al món dels animals, un dels temes que genera més fascinació d’entre el pensament dels més petits.

Creiem molt important, i a la vegada interessant, fomentar la curiositat innata dels infants, que massa sovint es veu limitada per la quadriculada i absurda visó dels adults. Durant la sessió que vam dedicar a deixar volar la imaginació van sorgir preguntes ben interessants, les quals farem el possible per donar resposta aviat.

 

“Per què les formigues viuen en grup?”

“Per què les papallones volen?”

“Per què els toros tenen banyes i les vaques no?”

“Per què els porcs mengen de tot?”

“Per què la zebra menja herba? Perquè el lleó menja carn? No podria ser al revés?”

 

És cert que potenciar la capacitat d’exploració i observació és fonamental, però també cal entrenar l’habilitat de formulació de preguntes. Com ajudar als infants a entrenar l’art del pensar? Probablement l’eina que ens ajudarà més en aquesta tasca és l’alliberació de tota classe de límits i imposicions; deixar que els interrogants interiors floreixin sense cap mena de filtre. Partim de la base que qualsevol afer que desperti un interès en l’infant el durà a aprendre, activant així el raonament i el judici propi. I aquest només és l’inici per augmentar el desig de conèixer més i millor.

Amb tot això no busquem una expertesa, sinó que allò que pretenem és activar les connexions neuronals dels infants, impulsant que els seus mapes de coneixement es vagin entrellaçant, a la vegada que es van forjant nous aprenentatges i l’infant es va sentint més lliure, autònom i segur a l’hora de plantejar els seus dubtes, temors i il·lusions. Estimular l’interès, aprendre a investigar i analitzar per comprendre.

Clica a la imatge per veure més dibuixos:

Curisositats Animals

 

--------------------------------------------------
Carlota Dueso Serrahima. La Mandarina de Newton

Els 'Exploradors i inventores' ens expliquen ...

Com cada any, abans d’acabar el curs escolar vam preguntar als ‘Exploradors i Inventores’ de l’Escola Tàber quins experiments els hi havien agradat més. Així ens ho expliquen:

1r Curs

2n Curs

3r Curs

4t Curs

5è Curs

6è Curs

Arriba Juny...

… i això vol dir que estem a poques setmanes d’acabar un altre curs escolar! Els ‘Exploradors i Inventores‘ tenen ganes de vacances. I s’ho mereixen!

Un any més, el tercer a l’Escola Tàber i el primer a l’Escola Costa i Llobera, en què hem experimentat la ciència, la tecnologia i les matemàtiques d’una forma divertida i creativa… perquè l’avorriment no és part del nostre programa!

El passat cap de setmana vam celebrar el dia de portes obertes a l’Escola Tàber, el FesTàber. Aquest any estava dedicat a la ciència: Festàber, fes ciència! Un dia en el qual l’escola s’obre a tota la comunitat educativa i en què grans i petits gaudeixen junts de tallers, activitats esportives, exhibicions… pares, mares, professors, monitors i clar, els nens i nenes de l’escola, tots van gaudir d’aquesta tarda!

Nosaltres també vam participar, a la festa! Vam estar ensenyant alguns experiments relacionats amb els que hem fet durant aquest any amb els ‘Exploradors i Inventores‘ del segon curs de primària. Vam experimentar amb els diferents estats de la matèria, del sòlid al plasma, passant pel líquid i el gas! Ens ho vam passar genial!!

Us deixem amb alguns dels vídeos que vam gravar amb els petits científics de l’Escola Tàber en què ens expliquen els experiments que més els van agradar i que van realitzar durant el primer i segon any d’aquests tallers!

En el nostre canal Youtube podeu veure tots els vídeos.

En breu publicarem els d’aquest any!

Festàber, fes ciència!

Cada any a l’Escola Tàber es celebra el Festàber, la Festa de l’Escola! Un dia en el qual l’escola s’obre a tota la comunitat educativa i en què grans i petits gaudeixen junts de tallers, activitats esportives, exhibicions… pares, mares, mestres, monitors i especialment, els nens i nenes de l’escola, tots gaudeixen d’aquesta festa! Aquest any ho celebrem el proper dia 31 de Maig (Dissabte)!

Festàber està organitzat pels pares i mares dels nens i nenes del segon curs, amb l’ajuda de l’AMPA de l’escola. Aquest any el tema triat va ser…. la Ciència!!

La Mandarina de Newton també participarà d’aquesta gran festa! Juntament amb els alumnes de 2n estarem fent experiments sobre els estats de la matèria i les seves transformacions!

Com sabeu,  ja fa més de 3 anys que treballem a l’Escola Tàber impartim els tallers científics ‘Exploradors i Inventores’.

Experimentem la ciència, les matemàtiques i la tecnologia amb els nens i nenes dels diferents cursos de primària. En aquesta festa estarem experimentant amb els alumnes del 2n curs. Ells ja estan preparant els experiments que presentaran dissabte. Estarem en quatre taules cadascuna representant un estat diferent de la matèria: sòlid, líquid, gas i plasma.

Ens ho passarem genial!

Us deixem amb un vídeo xulíssim (vídeo realitzat per FrameZero i Jordi Surroca) on els petits científics contesten algunes preguntes molt interessants. Escolteu el que opinen!

Jornada de portes obertes al taller 'Exploradors i Inventores' a l'IE Costa i Llobera

El passat dimarts 22 d’abril, just tornant de les vacances de Setmana Santa, vam presentar un recull d’alguns dels experiments treballats durant el taller de ciències ‘Exploradors  i Inventores’ a l’IE Costa Llobera, dissenyats per La Mandarina de Newton.

Els nens/es han deixat els seus treballs per exposar i han fet els cartells per a decorar el laboratori i posar títol als experiments. S’ho han treballat molt!

Vam separar els experiments segons els diferents cicles, fent una exposició per a cada un d’ells amb els experiments de les temàtiques treballades:

- A la taula del cicle inicial, on hem treballat els sentits i la vida, es mostraven recipients amb algunes olors, un telèfon, unes ulleres 3D i diverses cromatografies d’espinacs.

- Per al cicle mitjà, dintre del tema de la Terra (gasos, líquids i terra) vam exposar els gràfics amb les dades mesurades de l’estació meteorològica, un pluviòmetre i una explicació de com fer un baròmetre, una cambra de buit i un experiment per veure la relació entre el volum dels líquids i la seva forma segons el recipient que els conté.

- A la taula de a cicle superior, on hem experimentat amb conceptes d’energia i electromagnetisme, hi havia elements per fabricar un motor elèctric homopolar, un ordinador amb que oferia la possibilitat de fer un programa en Scratch, una mosta d’epiteli de ceba i un cigró germinat.

Podeu veure un recull de fotos de la jornada a la pàgina de facebook de Sharing Knowledge. També adjuntem a continuació un vídeo amb un experiment en directe treballat amb cada cicle.

 

Gaudiu la ciència!

--------------------------------------------------
Neus Pavon. Tallerista de La Mandarina de Newton

Apunts de científic/a!

Anem avançant en el curs als Tallers de ciència “Exploradors i Inventores de l’Escola Costa Llobera, i els científics de primer fins a sisè de primària han anat deixant escrit en la seva llibreta alguns detalls dels experiments que hem posat en pràctica. És una bona eina la llibreta, ja que la memòria no pot abarcar-ho tot, i així, a la llibreta de laboratori es pot deixar constància de com fer els experiments per repetir-los més endavant, o per veure que ha fallat en el cas que no ens surti a la primera, que aquestes coses ja passen en ciència! :)

Aquí teniu un petit collage de fotos que compara les llibretes de dos dels científics que ja han passat pel taller, de cicle inicial, de cicle mitjà i de cicle superior:

--------------------------------------------------
Neus Pavon. Tallerista de La Mandarina de Newton

Cuina ecològica!!

A l’Escola Costa i Llobera ja anem pel 4t grup de tallers de ciència organitzat per La Mandarina de Newton!

Un dels experiments que hem posat en marxa, aprofitant els dies de primavera que ens ha regalat aquest mes de febrer, va ser el dels forns solars casolans que els alumnes de 5è i 6è han elaborat. Els van construir a partir de capses velles, paper d’alumini, film transparent i CDs vells, tot jugant amb la reflexió de la llum per a poder cuinar i escalfar alguns aliments al pati de l’escola. També s’han ajudat de lupes.

 

Els forns solars no requereixen d’electricitat, i són utilitzats en països del tercer món per a oferir una alternativa de baix cost per cuinar alguns aliments. Buscant per la xarxa, hi ha molts blogs que proposen receptes de cuina amb aquest tipus de forn, i trobem interessant de compartir-ne alguna al blog. Proposem un típic “Pa de pessic de xocolata” (recepta extreta de la página Cuines solars a Mallorca):

Necessitarem 2 bols grans i 2 “muntadors de clares” (manuals o amb la batedora):

 1. Buidem 1 iogurt a un dels bols
 2. Afegim 2 rovells d’ou. Remenem bé. Les clares les posem a l’altre bol i el reservem.
 3. Afegim 2 iogurts de sucre, millor si és integral. Remenem bé.
 4. Anem afegint 3 iogurts de farina de blat (pot se integral o blanc), un a un, remenant bé abans de posar el següent. Si coleu la farina, sortirà més fina la pasta.
 5. Afegim el sobre de llevat. Remenem bé.
 6. Afegim mig iogurt d’oli i 1 d’anís (o qualsevol licor que ens agradi)
 7. Opcional: Desfem la xocolata, amb una cuina solar. Per fer-ho posem 1 tauleta de xocolata, el més negre possible, en un pot amb una mica de margarina vegetal. Quan està tot desfet, ho afegim al bol. Remenem bé.
 8. Batem les clares a punt de neu a l’altre bol.
 9. Afegim les clares muntades al primer bol, remenant delicadament.
 10. Ja només queda posar-ho tot al recipient de cocció i al forn (solar)! Si el forn arriba entre 100 i 120ºC, necessitarà entre 1 i 2 hores per fer-se. Per saber si està a punt, introduir un estri a la part més profunda, i comprovar si ha quedat net al retirar-lo. Si té restes de coca, encara li falta una mica.

Altres webs amb receptes interessants per a posar en pràctica al forn solar són:

 

Bon profit!

--------------------------------------------------
Neus Pavon. Tallerista de La Mandarina de Newton

Fem Experiments al Costa i Llobera!

Benvinguts al taller de ciències d’aquest curs 2013-14. Dins del taller els alumnes de primària fan un seguit d’experiments per tal de convertir-se en petits científics i desenvolupar la curiositat cap al coneixement del que ens envolta.

Per als de cicle inicial, hem anomenat al conjunt d’experiències “Els sentits i la vida”.

Els de cicle mitja es diverteixen amb “la terra i la matèria”.

I els de cicle superior fan activitats sobre “Energia, electricitat i TIC”.

Ara que ja anem pel quart grup de tallers, deixem un seguit d’imatges amb els experiments realitzats pels grups que han passat a investigar pel taller :)

“Ens ho mengem tot”

Aquest és el nom del projecte engegat per l’Agenda 21 escolar de Barcelona, en el que els alumnes de cicle superior de l’Escola Costa i Llobera (conjuntament amb altres escoles) estan participant des del mes de gener fins al mes de maig del 2014. El projecte s’enmarca en l’Any Europeu contra el malbaratament dels aliments, i vol estudiar durant una setmana de cada mes, el grau de malbaratament de diferents aliments:

 • Pa al gener
 • Iogurt al febrer
 • Carn al març
 • Peix al mes d’abril
 • Patata al mes de maig

Els alumnes de 5è i 6è que estan fent el taller de ciències són els voluntaris que duen a terme aquest projecte al menjador de l’escola. A l’estona de taller, reflexionem sobre maneres de no llençar menjar i sobre la procedència del que mengem i altres mesures de sostenibilitat en el dia a dia, i a l’estona de dinar fan la diferència entre el menjar que s’han agafat i el menjar sobrant (per a l’aliment seleccionat aquell mes: carn, peix, pa…) amb l’ajuda dels treballadors del menjador.

Aquí teniu els resultats del malbaratament del iogurt mesurat al mes de febrer, amb e qual s’han pogut extreure dades tan interessants com la petjada ecològica. Per als que no estigueu familiaritzats amb aquest terme, el que ens permet veure la nostra petjada ecològica és la mesura de la quantitat de recursos que necessitem del planeta en relació als que en consumim. L’ideal seria que no consumíssim més del que el planeta ens ofereix. Per a calcular la nostra petjada ecològica, l’xtec ofereix un aplicació molt bona: Càlcul de petjada ecològica.

 

--------------------------------------------------
Neus Pavon. Tallerista de La Mandarina de Newton

Els Fractals!!

Dins la disciplina de les matemàtiques, amb els alumnes de tercer de l’Escola Tàber hem estat estudiant els fractals. Això és el què ens responen quan els demanem que ens diguin què els passa pel cap quan senten la paraula FRACTAL:

 • Els trianglets! Fractals sí, o com es digui. Allò d’anar acumulant trianglets em divertia.
 • El fractal químic que acabem de veure m’ha agradat molt.
 • Un fractal és una forma geomètrica que es multiplica infinites vegades.
 • Sí, es va repetint moltes vegades.
 • Un triangle… un MIRALL!
 • Rodona, quadrat, òval, rectangle… ah! Un rellotge repetit 1000 vegades.
 • El triangle.
 • Verdures i infinits triangles.
 • Aix, aquella cosa, com es deia? La coliflor aquella que era com de punta, i aquell floc de neu. Ah, i també unes escales que no s’acaben mai. I ja està.
 • Un floc de neu.
 • Una estrella.

I sabeu què? La Judit quan va acompanyar la seva mare a comprar, a la fruiteria, va reconèixer aquella col que és un fractal, el romanesco,  i li va demanar a la seva mare si el podia comprar per poder-lo ensenyar a la resta de la classe.

L’Àlex també va descobrir que si es pintava la mà amb un bolígraf, ressaltava les línies de la seva pell i podia veure un fractal!!

Va ser molt interessant!

--------------------------------------------------
Marta Codina. Tallerista de La Mandarina de Newton

Passa Nadals de La Mandarina de Newton

Aquest Nadal, els nens i nenes de l’Escola Tàber han testat els seus coneixements sobre alguns dels temes que vam explorar als tallers d’Exploradors i Inventores que ofereix La Mandarina de Newton, a l’Espai Migdia.

Us deixem amb els Passa-Nadals que vam preparar, per si us animeu a fer-los amb els vostres nens durant aquestes vacances. Vam preparar un joc per a cada curs. Aquí els teniu:

1r – Grup Ginesta i Rossella

Quins sentits ens ensenyen les següents fotografies?

 

2n – Grup Espigol i Romaní

SOPA DE LLETRES

Busca les 9 paraules, relacionades amb els experiments, que s’amaguen dins d’aquesta sopa de lletres.

 

3r – Grup Xaloc i Tramuntana

Descobreix quin dels següents dibuixos no és un fractal.

 

4t – Grup Marinada i Migjorn

SOPA DE LLETRES

Troba les 14 paraules, relacionades amb el taller d’experiments, que s’amaguen en aquesta sopa.

 

5è – Grup Avet i Roure 

MOTS ENCREUATS

 

6è – Grup Alzina i Faig

MOTS ENCREUATS

 

SOLUCIONS


--------------------------------------------------
Marta Codina. Tallerista de La Mandarina de Newton

Mirant el món

 

 

@sharingknow Tweets

Follow @sharingknow on twitter.